Концерти, Културни живот Ваљева, Музички фестивали

Kad gitara peva… – izvanredan koncert Boška Jovića na XI VArt-u

“Dotaći tajnu i tajanstvo sevdalinke umijeće je izrazito osobnog dara i, bez obzira na to što je ovo široko rasprostranjena, narodna pjesma, ona je bitno vezana za individualni doživljaj i njena vrijednost se ogleda u unutarnjem ‘prijemu’ i intimnom oblikovanju smisla, načina i karaktera interpretacije ove jedinstvene poezije”

Ivan Kordić

Valjevski festival gitara VArt, 11. po redu, zazvučao je 7. i 8. decembra 2019. godine u Muzičkoj školi Živorad Grbić. Festival je svečano otvoren koncertom gitariste Boška Jovića u subotu uveče, a takmičarski deo su obeležili nastupi učenika iz Srbije i Bosne i Hercegovine u nedelju 8. decembra. Moj lični utisak o fantastičnom Jovićevom koncertu mogao bi se uporediti sa gore navedenim citatom, uz napomenu da je gitarista svakako dotakao tajanstvo sevdalinke.

Boško Jović je uspešan gitarista koji izvodi kompozicije iz sfera klasične muzike, world music-a, etno muzike i džeza. Osnovnu i srednju muzičku školu, opšti i instrumentalni smer, završio je u Zenici 1999. godine u klasi profesora gitare Ljubinka Jovića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na etnomuzikološkom odseku 2004. godine, a 2006. godine je diplomirao na gitarskom odseku u klasi profesora Zorana Krajišnika. Magistrirao je na gitarskom odseku 2010. godine u klasi profesora Aleksandera Svetea. Uspešno se bavi pedagoškim radom od 2000. godine i njegovi učenici su dobitnici brojnih nagrada na takmičenjima. Treba istaći njegove saradnje sa Amirom Medunjanin, Stjepanom Hauserom i Edinom Karamazovim. Radi kao studijski muzičar i imao je nastupe širom sveta. Kako je napomenuo pred početak koncerta, jedna od velikih inspiracija mu je profesor gitare Vera Ogrizović.

Čista esencija emocionalnosti očitavala se na koncertu u aranžmanima tradicionalnih pesama sa balkanskih prostora. Neke od pesama koje je publika imala priliku da čuje su: Imam jednu želju,  Eleno Kerko, Sudbo moja, sudbino, Kradem ti se u večeri. Sjajno organizovan redosled numera tokom čitavog koncerta vodio je ka katarzi publike. U sviračkom smislu, Jović je na izuzetnom tehničkom i umetničkom nivou, a u aranžerskom smislu dokazao je ogroman stepen inventivnosti i dodelio je nove umetničke dimenzije dobro poznatim pesmama. Ritmička preciznost, perkusivni momenti i veoma snažna ekspresivnost u pojedinim momentima koncerta zablistali su kroz njegove autorske kompozicije, pri čemu bih naročito izdvojila Buđenje. Drugim rečima, na koncertu je iskričavo zasijala svaka nota instrumentalno pretočena i iskazana najviše u etno duhu.

Snaga ljubavi prema muzici, ali i ljubavi uopšte, zazvučala je u Tangu koji je posvetio supruzi. Druga istoimena kompozicija, ali sa novog albuma, dodatno je istakla Jovićev temperamentan umetnički duh. Naime, on je ovu kompoziciju napisao za klavir, kontrabas, perkusije i gitare, a kako ju je sam opisao pre interpretacije – „ogoljena“ varijanta ove kompozicije, s obzirom na to da je u Valjevu odsvirana samo na gitari, ipak je sasvim intenzivno dočarala svaki zamišljen aspekt. Muzičari iz Amerike, Kube i Španije učestvovaće na snimanju ove izuzetno zanimljive kompozicije.

Odličan aranžman pesme Evo srcu mome radosti odsvirao je u duetu sa gitaristom Damjanom Stanišićem, a njihovo sjajno dijalogiziranje i najviši tehnički nivo izvođenja doprineli su fantastičnoj interpretaciji tradicionalno utemeljene kompozicije.

Pri interpretaciji Nokturna (Z. Runjić – J. Fjamengo) – svaki takt je odisao ekspresivnošću, na gitari je genijalno ispričana priča nokturna – noćne muzike sanjalačkog karaktera, koju je Oliver Dragojević za života vanvremenski pevao, na autentičan način prenevši svaku metaforu dela. Ovu kompoziciju Jović je prvi put svirao sa Hauserom.

Svoju nesvakidašnju oduševljenost valjevska publika iskazala je ogromnim apaluzom i ovacijama, vrativši Jovića čak dva puta na bis. Kroz taktove Makedonske pesme i najstarije sačuvane sevdalinke – Kiša pada, trava raste maestralno je zaokružen koncert.

IMG_20191208_210927.jpg

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s