Концерти, Културни живот Ваљева

Izuzetno muzikalno saglasje Istoka i Zapada

U sredu, 30. oktobra 2019. godine, u valjevskoj muzičkoj školi je organizovan umetnički program „ISTOK – ZAPAD 20 godina prijateljstva” – povodom obeležavanja dvadeset godina saradnje između Valjeva i Pfafenhofena. Tom prilikom na maestralan način zazvučao je duh Istočne i Zapadne Evrope, uz povremena preplitanja dveju iskonskih snaga. Koncert je započeo izvođenjem kompozicije Romansa Petra Stojanovića, rodonačelnika srpskog koncertantnog žanra, nastupom dua MiSS i izuzetnim muzičkim dijalogom pijanistkinje Milice Prodanović i violinistkinje mr Suzane Radovanović Perić. Petar Stojanović stvarao je početkom dvadesetog veka i u svojoj kompozitorskoj karijeri stekao je međunarodni ugled. Muzička misao romantičarski nastrojenog kompozitora dočarana je promišljenom interpretacijom izvođača, sa visokim emocionalnim intenzitetom i saglasjem. Simbolično, Stojanović važi za kompozitora koji je bio spona između Istoka i Zapada u istoriji srpske muzike, stoga njegova kompozicija predstavlja izvanredan izbor za otvaranje ovakvog umetničkog programa. Primer Zapada u muzici dat je u veličanstvenom zvuku prvog stava Italijanskog koncerta Johana Sebastijana Baha. Istorijski utemeljenu interpretaciju barokne doktrine odlično je izneo dr Stefan Daubner virtuoznim muziciranjem na klaviru.

Ruski senzibilitet, emocija svojstvena paradigmi slovenske duše zatreperila je kroz sjajnu interpretaciju trija MiSS koji čine profesorke valjevske muzičke škole: pijanistkinja Milica Prodanović, violinistkinje mr Snežana Stevanović i direktorka škole mr Suzana Radovanović Perić. Tonski kolorit kao izražajna dimenzija u punom sjaju je predstavljen zahvaljujući kreativnosti duha članica trija. Međusobno dijalogiziranje bilo je na najvišem umetničkom nivou, a temperamentno izvođenje dalo je lični pečat interpretaciji Šest komada za dve violine i klavir Dmitrija Šostakoviča.

FB_IMG_1572607172240.jpg
Fotograf: Mutap Damir; Fotografija je preuzeta sa Fejsbuk stranice valjevske muzičke škole.

Finale večeri zaokruženo je spojem dva kontrasta u vidu izvođenja delova iz Daubnerovog mjuzikla „Tisa“, a interpretirali su je trio MiSS i autor dela. Emocionalni prosede, protkan celim koncertom, doživljava vrhunac upravo u ovoj kompoziciji, kao i u priči koja stoji iza nje. Naime, kompozitorova baka živela je u mestu Tisa u Češkoj, stoga inspirisana češkom kulturom – „Tisa“ nosi u sebi priču o nemačkoj devojčici i češkom dečaku koji se rastaju usled raznih okolnosti, a zatim ponovo sastaju u češkom parku u starosti – kao deka i baka koji posmatraju svoje unuke. Kompozicija je spoj Istoka i Zapada, splet uticaja modernističkih igara od kojih se najviše izdvaja tango, a odabir upravo ove kompozicije na sjajan način je potvrdio radost muziciranja. Glavni utisci koje je i publika iskazala ogromnim aplauzima jesu izuzetna tehnička veština muzičara, virtuoznost, istančanost pri promišljanju partiture, snažna ekspresija. Svaki kutak emocionalnih dubina pažljivo odabranih kompozicija predstavljen je upečatljivo i autentično.

FB_IMG_1572607189173.jpg
Fotograf: Mutap Damir; Fotografija je preuzeta sa Fejsbuk stranice valjevske muzičke škole.

Podrškom dva udruženja građana iz Pfafenhofena, „Soziale Sculpture” i „Društvo prijateljstva Valjevo – Pfafenhofen” u martu mesecu je snimljen CD realizovan kroz muziciranje valjevskog dua MiSS (Suzana Radovanović Perić – violina i Milica Prodanović – klavir) i trija Schiren iz Pfafenhofena (Anna Marie Daubner – cello, Christiana Sauer – viola, violin i Stefan Daubner – double bass, piano). Valjevskoj publici je nakon koncerta poklonjen određen broj CD izdanja Istok-Zapad, simboličnih 20 u skladu sa brojem godina inspirativnog prijateljstva dva grada, i svako ko je bio srećne ruke imaće priliku da uživa u genijalnosti srpskih i nemačkih muzičara i u slušanju odabranih numera iz muzičke baštine Srbije, Nemačke, Rusije i Mađarske.

IMG_20191101_115615.jpg

IMG_20191101_115630.jpg

Na koncertu je dr Stefan Daubner uručio novčanu nagradu Vlade Bavarske direktorki valjevske muzičke škole za unapređenje kvaliteta kulturno-obrazovne saradnje između Nemačke i Srbije, a koja je predstavljena kroz zajedničku realizaciju opere „Didona i Enej“ Muzičke škole Živorad Grbić i Gimnazije Širen iz Pfafenhofena. Pomenuta realizacija opere, kao i odličan koncert svakako su pokazatelj novih uspešnih saradnji dva grada.

FB_IMG_1572607165099.jpg
Fotograf: Mutap Damir. Fotografija je preuzeta sa Fejsbuk stranice valjevske muzičke škole.

IMG_20191101_090916.jpg

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s