Концерти, Културни живот Ваљева

Veliki koncert kao kruna obeležavanja 65 godina postojanja Muzičke škole „Živorad Grbić“

Prethodna nedelja u Valjevu protekla je u znaku obeležavanja 65 godina postojanja Muzičke škole Živorad Grbić. Poznata kao institucija koja sugrađanima redovno daruje sijaset dragocenih koncertantnih događaja, još jednom je potvrdila svoj značaj u razvoju muzičkog života grada. Svečana proslava počela je u ponedeljak, 20. maja 2019. godine, Koncertom laureata i muziciranjem najboljih učenika, kao i dodelom diploma najuspešnijim među najuspešnijim učenicima i nastavnicima. Naredni koncertni dan ulepšali su najmlađi mališani valjevske muzičke škole nastupivši u horovima i kamernim ansamblima.

Centralni i najveličanstveniji događaj upriličen je u valjevskom Centru za kulturu u sredu, 22. maja, pod nazivom Veliki koncert. Kao što i sam naziv kaže, koncert je bio grandiozan i prikazao je neke od najboljih tekovina valjevske muzičke škole. Na koncertu je nastupilo sedam ansambala i kroz sjajno pripremljene nastupe publika je mogla na slikovit način da oseti svu radost zajedničkog muziciranja. Sve pohvale nastavnicima za izuzetno osmišljene interpretacije nekih od najznačajnijih dela klasične muzike, odlično promišljene muzičke tekstove i svaka čast učenicima na veličanstvenoj realizaciji.

Prvi je nastupio hor Osnovne muzičke škole, pod sjajnim dirigentskim vođstvom prof. Teodore Damnjanović. Oni su izveli pesmu Oye Džima Papoulisa u divnom saglasju i odličnom dinamičkom nijansiranju, a impresivnom utisku doprinele su izvanredna klavirska pratnja Julije Božanić i ritmička podrška Ive Jevtić. Kompozitorova inspiracija klasičnom i džez muzikom i različiti ritmovi iz celog sveta pronalaze se u njegovim kompozicijama. Pesma Oye, čiji naziv u prevodu znači Slušaj govori o ohrabrivanju dece da pronađu sopstvene glasove, reflektuje misli dece iz ekonomski ugroženih oblasti, a kompozitor je imao priliku da sarađuje sa njima. Kulturalni i ritmički koreni pesme potiču iz Južne Amerike, a oye je divna i lagana reč za ispevavanje. Ovom omuzikaljenom rečju su valjevski učenici kroz ekspresivnost, ubrzavanje tempa, sjajne vokale, kulminaciju entuzijazma i ritmičku intezivnost poručili da su nada i san ono pravo u potrazi za promenom i ispravnim putem.

Gitarski ansambl, pod odličnim mentorstvom prof. Luke Jezdića, virtuozno je izveo kompoziciju Jamaican Rumba – tradicionalnu muziku Jamajke. Fantastično fraziranje, izražajnost i izuzetna ritmičnost dočarane su tokom čitavog izvođenja. Mora se naglasiti izvrsna spretnost prilikom izvođenja različitih kompleksnih ritmičkih figura koja je iskazana u punom sjaju.

Ansambl Flautissimo, pod rukovodstvom prof. Tijane Radović koja je bila i izvođač sa svojim sjajnim ansamblom, izveo je kompoziciju Pizzicato polka Lea Delibesa. Ovo delo je iz baleta Silvija, a komponovano je 1876. godine. Sanjarska, radosna, bajkovita i razigrana melodija genijalno je interpretirana, a na veliku radost najmlađih kojima je ovo delo poznato iz popularnih crtanih filmova.

Ansambl harmonika, pod umetničkim rukovodstvom prof. Nikole Jankovića, izveo je čuvenu Napolitansku pesmu Petra Iljiča Čajkovskog. Poletni igrački pokret, romantičarska atmosfera i lakoća sviranja predstavljena je interpretacijom učenika uz sjajnu podršku svojih nastavnika – rukovodioca ansambla prof. Jankovića, prof. Dušice Timotić i prof. Slaviše Jezdimirovića. Zajedničko muziciranje učenika i nastavnika na sceni pokazalo je svu lepotu pedagoškog poziva u jednoj muzičko-obrazovnoj instituciji.

Gudački orkestar Feniks, umetničkog rukovodioca i dirigenta mr Snežane Stevanović, na maestralan način je izveo Mocartov Rondo in D. Marija Obradović, jedna od najboljih mladih flautistkinja Srbije, bila je solista i ponovo je oduševila valjevsku publiku besprekornom interpretacijom. Tokom njihovog izvođenja moglo se iščitavati ogromno razumevanje muzike, kao i velika ljubav prema istoj. Dirigentsku superiornost prof. Snežana Stevanović prikazala je još dva puta na Velikom koncertu. Orkestar OMŠ Živorad Grbić izveo je delo iz sfere filmske muzike – Pirate sa Kariba Hansa Cimera. Članovi orkestra su publiku čarobno transportovali u svet filmske muzike zbog dobro izbrušene sonornosti i osmišljenih interpretativnih detalja prilikom smenjivanja gudačkih poteza. Ujedinjena energija valjevskih gudača, angažovanost i melanholičnost izvođenja, svoj procvat dobila je kroz interpretaciju Pjacoline kompozicije Oblivion orkestra Feniks. Solista Sofija Živić dokazala je svoju virtuoznost, odličan pristup tumačenju muzičkog teksta i lakoću kojom izvodi i najteže deonice kompozicije, a fantastična klavirska saradnja prof. Milice Prodanović upotpunila je visoke umetničke domete izvođaštva orkestra. Upravo interpretacija ove kompozicije bila je emocionalno najintezivnija na Velikom koncertu i sprovedena je ingeniozno.

Koncert je završen nastupom maestralnog Devojačkog hora SMŠ, dirigenta prof. Milice Stepanović BabaMilkić. Da učenici valejvske muzičke pkole sjajno izvode i dela izvan sfere klasične muzike, one su potvrdile kroz interpretaciju muzike iz filma Mamma Mia grupe Abba. Sjajno umetničko rukovođenje, energičan scenski nastup, odlična intonacija, izuzetno saglasje i skladnost naveli su i publiku da tapšanjem učestvuje kao ritmička podrška tokom skoro celog nastupa, a Devojački hor je sve podetio zašto je Valjevo jedan od najboljih rasadnika horske muzike. Odlična komunikacija među članovima svakog ansambla koji je nastupio jeste jedan od dokaza njihovog međusobnog razumevanja i istinske ljubavi prema stvaranju muzičke čarolije.

Nastupi učenika valjevske muzičke škole povodom proslave Dana škole, zaokruženi su sutradan Koncertom izdvojenih odeljenja na kome su nastupili učenici iz Lajkovca i Mionice, a koji su svojim izvanrednim nastupima izazvali oduševljenje i ovacije publike.

Na samom kraju osvrta, podsetimo se da se Živorad Grbić vratio nakon studija u Valjevo i tokom rada u Gimnaziji učinio je sve da se razvije bolji odnos prema muzičkom obrazovanju građanstva i da se unapredi koncertantni život grada, što je kasnije uticalo i na razvoj muzičkog školstva i institucije koja danas sa ponosom nosi njegovo ime. Violinista, kompozitor, vrhunski pedagog i pre svega, veliki čovek Živorad Grbić, sigurno bi bio veoma radostan da je prisustvovao događajima posvećenim obelešavanju 65 godina postojanja značajne institucije, a naročito veličanstvenom Velikom koncertu valjevske muzičke škole.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s