Културни живот Ваљева, Музички фестивали

Историјат ХорФеста

Традиција хорског певања у Ваљеву негује се изузетно дуго. Два најзначајнија певачка друштва која су деловала у Ваљеву крајем 19. и почетком 20. века јесу Занатлија и Чика Љуба. Њихови чланови су углавном изводили композиције српских стваралаца и уметничке обраде традиционалних народних песама. Један од најзначајнијих ваљевских диригената је Живорад Грбић (1892–1954), виолиниста и музички педагог чије име ваљевска музичка школа са поносом носи. Осим што је дао изузетан допринос развоју виолинске педагогије, професор Грбић је велику пажњу придавао развоју хорског и оркестарског живота Ваљева. Његови наступи са певачким друштвом Занатлија и Гимназијским хором оставили су значајан утисак на српске музичке критичаре, при чему се нарочито истичу позитивне критике др Милоја Милојевића, композитора, музиколога и музичког писца.

Током друге половине 20. века организован је Фестивал омладинских хорова у Ваљеву, а одликовала га је изузетна посећеност и одличан успех ваљевских хорова. На основу свега закључује се да је хорска музика један од главних музичких симбола Ваљева. Издвајају се успеси градског хора Абрашевић и црквеног хора Хаџи Рувим, који заједно са хоровима ваљевских основних и средњих школа употпуњавају музичку слику Ваљева. Последњих неколико година истиче се деловање камерног хора Емануил, женског хора Аделина и мешовитог поп хора Va capella.

            Рад ваљевских хорова био је главна инспирација за организовање ХорФеста чији су идејни творци професори Музичке школе Живорад Грбић Вања Урошевић и Николина Нинић, које се осим педагошке, активно баве и диригентском делатношћу. Године 2015. реализован је концерт Сусрети ваљевских хорова, чији је циљ био да окупи све тада активне хорове у граду и да инспирише хорове у основним школама. Концерт је био врло запажен од стране шире јавности, стога је представљао главну прекретницу да ваљевска музичка школа прошири границе хорског звука ван града и наредне године створи фестивал републичког нивоа на коме се такмиче хорови различитих категорија и узраста. Циљ Музичке школе Живорад Грбић, као организатора фестивала, јесте да овим фестивалом укаже на квалитет хорског певања у Ваљеву, али и на значај неговања овог жанра у савременом музичком животу земље.

18056782_434669210216567_440556693464746053_n.jpg
Николина Нинић и Вања Урошевић. Фотографија је преузета са интернета.

Музички фестивали су уметничке манифестације које садрже низ уметничких програма, повезаних у складу са основним концептом који га карактерише од оснивања. Програм ХорФеста је такмичарског карактера, уз обавезне концерте. Осим поменутих програма, сваке године се организује дискусија са жиријем под називом „Округли сто“ – на коме руководиоци ансамбала могу да чују запажања о свом наступу и добију смернице и инспирацију за даљи рад и унапређивање. Ове године др Драгана Јовановић држи мастер клас за диригенте, чиме се подвлачи важност едукативног карактера самог фестивала. Програми се праве са циљем да обједине све што је квалитетно у хорском животу земље и региона на пољу уметничке музике различитих жанрова. ХорФест је једини фестивал у држави који обједињује све категорије, а идејним творцима је фестивал Мајске  музичке свечаности био главни узор. Иницијатори фестивала су имали мотив да анимирају Ваљевце да певају у хоровима, а главни циљ је враћање хорова у основне школе и развијање љубави према хорској музици код ученика.

Идеју фестивала су подржали водећи педагози и диригенти из Србије. У стручном жирију током претходних година били су: Весна Шоуц, Данијела Шошкић, Слађана Торбица, Божана Дивац и Вања Урошевић. Ове године стручни жири чине: Професор Факултета музичке уметности – др Драгана Јовановић, диригент хора Collegium musicum, председник жирија, Аљоша Новаковић, директор МШ Саво Балабан у Приједору и диригент хора Вила, Дијана Јеринић Милић, наставник музичке културе и диригент веома успешног школског хора Прве основне школе у Ваљеву и Милена Урошевић, професор српског традиционалног певања и етномузикологије у Музичкој школи Живорад Грбић. Јовановићева наглашава: „ХорФест је без сумње аутентичан културни програм и самим тим велика драгоценост за очување хорске традиције и професије којом се ми, овде присутни, бавимо. Због тога га вреди неговати, а ентузијазам и спремност МШ Живорад Грбић да организује и реализује један овакав програм који је по свим мерилима наже стварности подухват, вредни су дивљења, те се надам да ће локална заједница  препознати и још значајније помоћи унапређивању овог фестивала“.

Овакви музички програми су унапредили позицију ваљевске музичке школе у Србији и представили је као водећег организатора квалитетних музичких програма у Ваљеву, потврђујући да једна образовна институција може истовремено бити и значајна институција културе. Уколико имамо у виду да је главна професионална мисија школе управо развијање културне понуде града кроз покретање и реализацију репрезентативних музичких садржаја, онда се закључује да је егзистирање четири фестивала значајан допринос и показатељ важности Музичке школе Живорад Грбић за развијање музичког живота Ваљева. Ове закључке додатно потврђује изјава директорке школе мр Сузане Радовановић Перић: „Кроз Сусрете флаутиста „Тахир Куленовић“, Варт, ХорФест и Златне степенице, музикалан глас Ваљева шаљемо и на регион, што број од близу 1500 младих музичара и музичких педагога, који у току године учествују апсолутно доказује, али и сам град представља као развијено и ваљано организовану средину по питању неговања музичког живота, која може значајно допринети дебеоградизацији и деметрополизацији културе“.

Четири фестивала ваљевске музичке школе представљају догађаје усмерене на промоцију уметности. Осим тога, ови фестивали доприносе стварању позитивног имиџа Ваљева, допиру до широке публике, дају уметницима прилику да развију своје уметничко искуство, промовишу осећање припадања и имају јединствену улогу у контексту образовања. Велика предност Музичке школе Живорад Грбић и њених професора је што су успели да оснују чак четири фестивала и у оквиру њих спроводе процесе међусобне размене уметничке изузетности. Многи аутори сматрају да фестивали могу да ревитализују и симболички трансформишу град, и то се у овом случају показује тачним.

ХорФест подстиче реализацију нових уметничких пројеката и едукативних активности, а уједно је интересантан за бројну и разноврсну публику. Током претходних година наступило је много хорова са целе територије Србије и из Федерације Босне и Херцеговине. Публика је имала прилику да чује дечје, мешовите, црквене и камерне хорове, као и вокалне и фолклорне групе. Организаторима је изузетно важна сарадња са регионом, јер и ваљевски диригенти често са својим хоровима посећују такмичења у региону. Укључивање других институција, као што је Ваљевска гимназија, веома је драгоцено за саму школу и потврда је да фестивал егзистира и као музикална прича града Ваљева, а не само школе. Значајно је напоменути да ће ове године црквени хорови наступити у Цркви Покрова Пресвете Богородице.

Музичка школа Живорад Грбић негујући хорско певање у школским оквирима и освајајући велики број награда под диригентском палицом изузетних професора, чином уписивања у историју развоја хорских фестивала, наставља дугогодишњу борбу наших истакнутих музичких личности за развој хорског, али и целокупног музичког живота Србије и околних земаља.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s