Концерти, Културни живот Ваљева, Музички фестивали

Maestralno muziciranje na 21. Međunarodnim susretima flautista “Tahir Kulenović” u Valjevu

“Flauta je pravi čarobni štapić koji menja sve što dotakne u unutrašnjem svetu; čarobni štapić kojim se otkrivaju tajne dubine duše. Unutrašnji svet je pravi svet (…) mesečina koja sija u našim srcima“

Žan Pol

 

Alesandro Bolo (Alessandro Bollo) festival shvata kao kompleksni skup određenog broja pojedinačnih događaja koji su predstavljeni i organizovani tako da dostignu ‘dodatni’ smisao. Taj smisao počiva u ideji ili temi koju festival pokušava da prizove, viziji ili vrednosti koje želi da predloži, i celokupnom iskustvu koje namerava da ponudi. Festival nudi plan puta којi je vođen određenim smerom i u kojem se stvara određena vrsta neraskidive veze i uzajamne potrebe između različitih elemenata koji ga čine. U Valjevu su, u svečanoj sali Muzičke škole Živorad Grbić, 21. februara 2019. godine svečano otvoreni 21. Međunarodni susreti flautista Tahir Kulenović. Uvodnu reč za otvaranje najstarijeg festivala valjevske muzičke škole održali su  direktorka škole, mr Suzana Radovanović Perić, i umetnički direktor festivala mr Miomir Simonović. Jedan od glavnih ciljeva ovog festivala jeste negovanje flautskog muziciranja, a tokom četiri dana u Valjevu se odvijao interkulturni muzički dijalog. Samim tim, festival je odigrao kjlučnu ulogu u promociji različitih flautskih škola regiona i uopšte promociju flautskog muziciranja. Prema mišljenju Dragana Klaića, festival je više od serije specijalnih događaja spakovanih u jednu ‘komunikacionu formulu’ i u ograničeni vremenski period, jer je važno sredstvo razvoja umetnosti i kulture u lokalnom društvenom i ekonomskom životu. Međunarodni susreti flautista Tahir Kulenović su još jednom maestralno dokazali da su jedan od najznačajnijih umetničkih događaja u valjevskom kulturnom životu.

Trio Aura, koji čine istaknuti makedonski umetnici Strašo Temkov – flauta, Ana Gaceva – klavir i Marjan Miloševski – fagot, izvanrednim koncertom je svečano otvorio festival. Članovi trija imaju izuzetno bogatu izvođačku karijeru, a angažovani su kao profesori na Fakultetu za muzičku umetnost u Skoplju. Realizovali su mnogobrojne koncerte u Americi, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Engleskoj, Bugarskoj, Srbiji, ali i u Aziji i Africi. Ubrajaju se u najbolje makednoske muzičke umetnike –  u šta se valjevska publika uverila na koncertu. Koncert je započeo Baladom francuskog kompozitora Šarla-Eduarda Lefevra, koju su interpretirali izvanredno, kvalitetnim saglasjem kojim su doprineli predstavljanju emotivne ekspresivnosti dela.

52491550_1974602452666037_8623289857776549888_n.jpg

Savremeni američki kompozitor Tim Jansa 2009. godine je komponovao Tri minijature: Pesma, Razgovor u mraku i Putovanje. Trio Aura je na fenomenalan način osmislio i izveo minijature, genijalno izvodeći svaku muzičku frazu i na pravi način iznalazeći muzički smisao dela. Sjajnim dinamičkim nijansiranjem odslikana je mistična atmosfera pojedinih delova kompozicije.

Tri minijature: Dečija igra, Uspavanka, Stara fotografija – Nikole Kokana Dimuševskog, kompozitora i klavijatursite grupe Leb i Sol, predstavili su sa najvišim nivoom virtuoznosti, kao i njegovu kompoziciju Aegri Somnia. Ove kompozicije komponovane su upravo za trio Aura, a svojim maestralnim muziciranjem pokazali su svu lepotu muzičke zamisli kompozitora i izvanredno su protumačili njegov muzički rukopis.

Koncert je zaokružen Pjacolinim kompozicijama Godišnja doba: Zima i Jesen. Elementi tanga, džeza i klasike vijorili su se svečanom salom valjevske muzičke škole, a publika je bila zanesena načinom na koji su umetnici doživljavali i interpretirali svu romantičarsku osećajnost kompozicija. Autentičnost sastava, snažan zvuk i fantastična usaglašenost članova simbolično je potvrdila svu veličinu i značaj valjevskog flautskog festivala i na odličan način svečano otvorila divnu priču flautskog druženja kroz ogromnu energičnost, zajedništvo i neopisivu virtuoznost.

Festival je svečano zatvoren u nedelju 24. februara, proglašenjem laureata i koncertom najboljih od najboljih. Sveukupni laureat takmičenja je Anica Mićić, učenica SMŠ Živorad Grbić, dok je Marija Obradović, učenica OMŠ Živorad Grbić laureat u kategoriji osnovnih škola. Obe učenice su u klasi prof. Tijane Radović, koja je i rukovodilac ansambla Flautisimo koji je bio najbolji u svojoj kategoriji. U kategoriji ansambala osnovnih muzičkih škola, laureat su osvojili Flautissti iz muzičkih škola Kosta Manojlović i Vladimir Đorđević – pod mentorstvom prof. Aleksandra Burkerta. Laureat u kategoriji muzičkih akademija je Sanja Marić iz klase prof. Miomira Simonovića. Na festivalu su dodeljene i nagrade za najboljeg pedagoga i klavirskog saradnika, a uspešnost valjevske muzičke škole potvrđena je činjenicom da je prof. Slobodanka Vasljević Ljujić, šef duvačkog odseka, proglašena za najboljeg pedagoga ovogodišnjeg festivala i naročito je impozantna činjenica da je izvela čak četrnaest učenika na ovo takmičenje – koji su ostvarili izuzetne rezultate. Nagradu za najboljeg klavirkog saradnika dobila je prof. Tatjana Božkova iz Sofije. Diplome za izuzetan doprinos i umetničku saradnju sa mladim flautistima dobile su Ivana Janakieva i Ksenija Veljović. Žiri su tokom četiri dana festivala činili eminentni profesori: Miomir Simonović, Ljubiša Jovanović, Strašo Temkov, Georgi Spasov, Aleksandar Burkert, Jasna Marković Vujanović, Jasminka Bušković Terzić, Marijana Josipović Mirković i Slobodanka Vasiljević Ljujić.

52002781_1965074353618847_2871496361079996416_n.jpg

Tokom svih festivalskih dana publici je izložena paleta raznovrsnih zvukova klasične muzike kojim su mladi flautisti dočaravali svoje flautsko umeće. Na završnom koncertu, flautistkinje su pokazale izuzetan nivo izvođaštva. Svaka od njih na odličan način gradi individualan nivo sviranja i na zavidan način iskazuje smisao narativnosti muzičkih dela. Jedan od najinteresantnijih vidova kamernog muziciranja jesu flautski ansambli, ali i najzahtevniji zbog same prirode instrumenta. Ton koji je Flautisimo proizveo bio je bistar, sonoran i čist i na divan način je uveličao završnu svečanost.

Valjevska muzička škola ostvarila je izuzetne rezultate na ovim susretima, nastupilo je 34 učenika i tri kamerna ansambla iz klasa profesora Slobodanke Vasiljević Ljujić, Tijane Radović, Mine Čkojić i Đorđa Marinkovića, a osvojili su 27 prvih, 5 drugih i 3 treće nagrade.

Oko 130 učesnika iz zemlje i inostranstva takmičilo se na festivalu, a bili su i u prilici da prisustvuju master klasu prof. Mateja Zupana. Takmičenje, koncerti i master klas bili su odličan primer pokretanja edukativnih aktivnosti u cilju promovisanja flautskog muziciranja. Nova kreativna dostignuća postignuta su u sjajnoj i druželjubivoj atmosferi tokom čitavog trajanja festivala. Sledeći susreti zakazani su za tačno godinu dana i na isti način će razvijati valjevsku flautsku magiju.

flute-1427652_960_720.jpg

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s