Културни живот Ваљева

Портрет ваљевског уметника – гитариста Цвијетин Трифковић

Цвијетин Трифковић је рођен 1979. године у Ваљеву. Основну музичку школу завршио је у Ваљеву, а дипломирао је на џез одсеку у Средњој музичкој школи Корнелије Станковић у Београду у класи Данила Карамарковића. Основне и мастер академске студије гитаре завршио је на Академији умјетности у Бијељини у класи Милоша Јањића. Професор гитаре је у МШ Живорад Грбић у Ваљеву, сарађује са многим музичарима, наступа у градовима широм Србије и у иностранству. Пореклом из сјајне музичке породице, не чуди нас изузетни музички таленат који је годинама усавршавао и довео до највишег уметничког нивоа. Његова мајка Десанка дуго година је предавала клавир у ваљевској музичкој школи, а отац Миленко хармонику. Обоје су имали велики утицај на популаризацију класичне музике у Ваљеву и ширење утицаја саме музичке школе. Велики временски период били су једни од само неколико наставника у тој школи. У класи проф. Десанке дипломирало је много ученика, а један од њих је Милан Ђурђевић, фронтмен бенда Неверне бебе и један од главних бораца за рокенрол у Србији. Трифковић је завршио клавир у МШ Живорад Грбић у класи проф. Оливере Ђурђевић, мајке браће Ђурђевић из Неверних беба, стога је Трифковићево дружење и музицирање са њима почело још у детињству. Лепоту заједничког музицирања, техничке зрелости и сјајних импровизационих могућности показали су и на бини на неким од наступа Неверних беба.

Трифковић је концертантни уметник посвећен љубави према музици и неисцрпној инспирацији џез елемената. Снимци његових многобројних свирки управо показују константну тежњу ка постизању џез атмосфере, а оно што га чини изузетним музичарем и џезером јесте сјајна музикалност, истанчан осећај за ритам, могућност извођења импровизације на највишем нивоу и поврх свега лакоћа којом изводи све поменуто. Да би неко био успешан џез музичар, потребно је да одлично познаје све аспекте музике, а нарочито хармонију. А одлика светски познатих гитариста, и уопште интерпретатора, очитава се у константном истраживању музика различитих поднебља, инкорпорирању одређених елемената у сопствени музички стил и самим тим одличан осећај за импровизацију. У разговору са Трифковићем сазнала сам само нека од његових многобројних интересовања, а једна од ствари која ме фасцинирала јесте његова љубав према јерменској музици. Наиме, хармонија те музике комплексна је и знатно различита од западноевропске традиције, њихово схватање музике и интерпретирање одређених композиција носи са собом огромну емоционалност и висок ниво експресивности. Стога, не чуди његова заинтересованост за музичке стилове недовољно истраживане на овим просторима, а јер се управо утицај поменутих у смислу изузетног афектирања може приметити у његовим извођењима.

11904716_930127253692562_5873610329756129676_n

Висок уметнички ниво Трифковићеве гитарске вештине потврђен је његовим многобројним сарадњама са великим српским музичарима. Најпре бих издвојила сарадњу са Јованом Маљоковићем, једним од најпознатијих српских џез музичара. Маљоковић, пореклом Ваљевац, осим што је врхунски сакософониста, за српску музичку сцену значајан је због оснивања Џез феста у Ваљеву. Џез, који се у Србији знатно развија од друге половине двадесетог века, велику трансформацију у виду популарности доживљава управо у граду на Колубари. Многи значајни џезери из државе и иностранства наступили су током свих ових година, а Цвијетин је своје гитарско умеће показао најчешће наступајући са оснивачем фестивала. У Маљоковићевом стилу увиђа се спој фолклора и џеза, а неки од најпознатијих мајстора овог правца су Бугари и Румуни. У Трифковићевим импровизацијама са Маљоковићевим бендом и другим џезерима увиђамо сложеност хармонског језика и уситњавање ритма до максимума. По карактеру веома темпераментан, свира све врсте гитара и виртуозност је једнака на свакој. Пасионирани је колекционар гитара, стога се та огромна љубав према инструменту огледа у његовом свирању.

30706039_1731868883518391_7188273840311500800_n.jpg

Тренутно наступа са Тијаном Дапчевић и Тањом Бањанин и своју музичку пустоловину обогаћује сарађивањем са њима. Изазов за истинског џезера је да и извођаче друге врсте музике „увуче“ у свет џеза, а Цвијетин то веома вешто ради. Доказ су и наступи са поп певачем Жељком Васићем са којим је дуго сарађивао. Атмосфера џем сешна приликом извођења једне од најпознатијих Васићевих песама Само моја употпунила је њену уметничку експресивност, а одушевљење публике није изостало. Оно што је једна од главних вредности џеза је могућност да свако наредно извођење носи са собом нешто другачије, други вид музичке експресије. Снажна емоционана комуникација са публиком и њихова повратна реакција чине његово свирање комплексним и мултидимензионалним процесом.

Screenshot_20181217-214152.png

Осим професионалне концертантне активности и интерпретирања различитих музичких жанрова, Трифковић има изузетну педагошку каријеру. Посвећен послу, на одличан начин децу уводи у чаролију извођења класичне музике на гитари, а неки од показатеља добре педагошке активности јесу и одлични резултати његових ученика на такмичењима и концертима.

Изузетно воли и рад у студију, компоновање га занима још од средњошколских дана, а већ поменуто знање из области хармоније чини тај рад веома успешним. С обзиром на то, надамо се да ћемо у будућности имати прилике да чујемо нека ауторска дела овог уметника. До тада, послушајте нека од извођења у којима се огледа умеће, спонтаност, шарм и надасве огроман таленат.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s