Концерти, Културни живот Ваљева, Музички фестивали

Чаролија гитарског звука – концерт Новосадског квартета гитара на X ВАрт-у

Музика у трену одвлачи пажњу ума од сваког разматрања нашег односа према стварима изван нас, а истовремено и од времена, као чисте слободне форме, од објективности, од спољног света, омогућавајући усмеравање погледа једино ка сржи бића и суштини свега постојећег.

Рихард Вагнер

У суботу, 8. децембра 2018. године, свечано је отворен 10. Међународни ваљевски фестивал гитаре ВАрт 2018 концертом Новосадског квартета гитара. Квартет чине: Зоран Крајишник, Петар Поповић, Стеван Јовић и Лука Јездић. Зоран Крајишник је редовни професор на Академији уметности у Новом Саду и Бања Луци. Покретач је GuitarFesta у Бања Луци и један је од оснивача Асоцијације гитариста Србије. Петар Поповић ради на Академији уметности у Новом Саду, наступа као соло гитариста и у многим камерним саставима на фестивалима и концертима широм Србије. Стеван Јовић је професор гитаре у МШ Михаило Вукдраговић у Шапцу, често концертира широм Србије и Сједињених држава, а године 2017. објавио је књигу Гитара кроз векове са супругом Евитом Јовић. Лука Јездић је професор гитаре у МШ Живорад Грбић у Ваљеву, добитник је стипендије Холандске амбасаде и наступа на разним фестивалима. Новосадски квартет гитара је основан 2016. године и оформљен је са намером да негује и проширује репертоар за квартет гитара.

Ваљевци немају прилику да у својој свакодневици слушају камерне саставе овог типа, стога је овај догађај заиста био чаробан за све који су присуствовали. Сјајна енергија квартета, изузетна музикалност и техника свирања били су одлична комбинација за извођење дела атрактивних за слушање. Различитим начинима свирања и добијања тона исказали су своју виртуозност и способност да на најоригиналнији начин изнесу интерпретације како већ познатих дела класичне музике, тако и савремених композиција за гитару. Користећи гитаре као перкусивне елементе у појединим тренуцима, чланови квартета су доказали изузетну спретност и инвентивност.

Концерт је започео Јорковом композицијом Lotus Eaters, уводећи присутне у магичан свет гитарског звука. Мелодијски и ритмички инвентивна композиција под утицајем шпанске музике –  Introduction et Fandango Луиђија Бокеринија интепретирана у аранжману за гитарски квартет одлично је прихваћена од стране публике. Слушаоцима је било нарочито интересантно извођење дела из чувене опере Кармен Жоржа Бизеа. Сав емоционални набој истоимене свите, снажни контрасти и оштар ритмички пулс перфектно су представљени.  

IMG_20181208_211105.jpg

У другом делу концерта интерпретиране су композиције Јорка, Белинатија, Рамиреза, Дијанса и Богдановића. Спој класичног стила са плесним ритмовима, интересантним перкусивним интерполацијама и богатим колористичким смењивањима допринео је пуном сјају виртуозности квартета. Популаризацију музике домаћих композитора спровели су кроз извођење Introduction and Dance Душана Богдановића. Фолклорни призвук, који у делима композитора, према Бартоковом мишљењу, омогућава „контакт с Природом, бекство са градских зидина и поновно проналажење древних истина заробљених у вечности ритма годишњих доба“, интерпретирали су са изузетном сензитивношћу. Своје одушевљење публика је исказала огромним овацијама, стога је квартет спектакуларно извео на бис још једну Јоркову композицију – Bantu.

Симфонијска снага овог квартета на одређен начин је показала зашто је звук гитаре један од најомиљенијих већини људи, а други децембарски викенд у Ваљеву дефинитивно ће остати у знаку X ВАрт-а.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s