Концерти, Културни живот Ваљева, Музички фестивали

Сјајан гитарски наратив на концерту „Састанак на жици“

„Гитара представља твоја прва крила. Створена је да развије твоју визију и машту.“

Карлос Сантана

 

У петак, 7. децембра 2018. године, у ваљевској музичкој школи одржан је концерт Састанак на жици у оквиру јубиларног 10. Међународног ваљевског фестивала гитаре – ВАрт 2018.  На концерту су наступили солисти на гитари из МШ Живорад Грбић и Оркестар гитара МШ Фран Корун Кожељски из Велења (Словенија), чиме је још једном увеличана сарадња ова два града.

Године 1983. основан је гитарски одсек у МШ Живорад Грбић, а гитару је предавао професор Душан Шапоња. Од 1987. године наставу гитаре држи професор Драган Николић. Током последње деценије јавља се веће интересовање деце за гитару, стога се повећава и број класа. У ваљевској музичкој школи тренутно предају четири професора на гитарском одсеку: Драган Николић, Цвијетин Трифковић, Милош Поповић и Лука Јездић. Овај одсек је веома присутан и успешан на бројним такмичењима у земљи и иностранству, а од 2009. године организују гитарско такмичење ВАрт које се пуних 10 година одржава почетком децембра под покровитељством Града Ваљева. Уметнички директор такмичења је професор Николић, а оно је знатно допринело популаризацији гитаре у Ваљеву и целом региону.

Концерт је започео музицирањем ученика ваљевске музичке школе који су у класама професора Драгана Николића, Милоша Поповића и Луке Јездића. Ђорђе Гњато, Душан Жуњић, Милош Јовановић, Анђелка Драгић, Милица Лукић, Маја Живковић и Николина Мирковић, ученици основне музичке школе, представили су се барокним, романтичарским и савременим композицијама. Дела Јохана Себастијана Баха, Матеа Каркасија, Франсиска Тареге, Антонија Лаура, Ролана Дијанса и Душана Богдановића изведена су на изузетан начин. Тина Станковић, ученица средње музичке школе у класи Драгана Николића, сјајно је интерпретирала Бахову Фугу у а-молу.

Добар педагошки рад професора гитарског одсека доказан је завидним техничким нивоом свирања ученика и њиховим изузетним разумевањем музичког текста. С обзиром на то да сви наставници овог одсека имају велико музичко и професионално искуство, не чуди што су ученици на концерту показали изванредну музичку креативност која је важан аспект музичке едукације.

Оркестар гитара МШ Фран Корун Кожељски из Велења, руководиоца Монике Крајнц Штих, основан је школске 2004/2005. године. Чланови оркестра су ученици од петог до осмог разреда музичке школе и студенти музичке академије. Овај оркестар је признат због својих интернационалних гостовања и активно делује као промотер дела савремених композитора. Ваљевској публици су се прво представили композицијом Clin d’ oeil’ белгијског савременог композитора Пјера-Пола Рудолфа. Његов омиљени инструмент је гитара, а стил компоновања представља синтезу класичног са џез и латино утицајима. Ова композиција је оригинално писана за три гитаре, а публика је имала прилику да је чује у изузетном аранжману за виолончело и гитарски оркестар. Виртуозност професора Јелице Жгеч која је свирала виолончело употпунила је сјајну интерпретацију оркестра.

Грандиозни оркестарски звук наставили су да развијају у следећој композицији мађарског гитаристе и композитора Давида Павловица. El Faro садржи политоналне и полиритмичке елементе, а на музички развој композитора утицала је и руска пијанистичка школа што се могло чути и у овој композицији. Перкусивни делови су у појединим моментима инспирисани традиционалним мађарским ритомовима, а оркестар је уз сјајно вођство профосора Монике Крајнц Шитх показао изузетну ритмичку уједначеност, сагласје и изражену емоционалност. Лушићевом композицијом Transibirian потврђена је енергичност и публика је била одушевљена креативношћу интерпретације.

Концерт је маестрално заокружен двема композицијама немачког композитора Дитера Крајдлера – Danza Saudade и Rumba Flamenca. Плесни ритмови, енергичност и вокални партови употпунили су атмосферу испуњену огромном палетом колористичких и динамичких нијанси гитара. Диригент је одличним интерпретативним решењима показала изражену сугестивност и вољу чиме је и постигнут снажан одговор ансамбла. Њихов професионални ниво и изражена ангажованост допринели су да различити стилски правци и њихово међусобно прожимање буду протумачени на прави начин.

Мануел де Фаља је својевремено нагласио да се гитара прилагођава „боље него иједан инструмент (…) различитим родовима и духовности сваког уметника понаособ, с обзиром на то да може сажети у себи синтезу оркестарске полифоније“. Ваљевске и велењске гитаре су синоћ то величанствено потврдиле, а ВАрт ће током овог викенда наставити да велича гитарски мелодијски наратив.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s