Концерти

Концерт камерног трија „Музиком до светлости“

Музика утиче на повећање емпатије код људи и то је доказано различитим истраживањима. Снажно музичко искуство иницира нераскидиву везу управо између музике и емпатије која омогућава људима да препознају емоционална стања других и да на то одговарајући одговоре. Слушање и извођење музике су универзални продукти људског понашања и тада музика има веома важну улогу у оснаживању друштвених веза.

Имајући ово у виду, професори ваљевске музичке школе и чланови камерног трија: Ангелина Новаковић – виолина, Андријана Божић – клавир и Андрија Мирковић – кларинет, одржали су концерт 3. децембра у Холу ваљевског Центра за културу у сарадњи са Градом Ваљевом, Међуопштинском организацијом слепих и слабовидих Ваљево и ваљевским Центром за културу. Симболички назив пројекта Музиком до светлости означава њихово деловање у подизању свести у локалној заједници и настојање да у културне токове града укључе слепе и слабовиде грађане Ваљева. Ремек делима класичне музике потврдили су и оснажили чињеницу да особе са инвалидитетом јесу равноправан део културне заједнице нашег града.

Концерт су започели Свитом за виолину, кларинет и клавир Даријуса Мијоа, једног од најзначајнијих француских композитора. Лиризам, контрастни делови и утицај Бразила који се јасно увиђају у одређеним делима овог композитора, чланови трија су представили на изванредан начин. Сентименталну Мелодију Петра Иљича Чајковског величанствено су интерпретирале виолинисткиња Ангелина Новаковић и пијанисткиња Андријана Божић, које су затим врхунац виртуозности исказале у Бартоковим Румунским играма.

Гргинову Тему са варијацијама бр. 1, компоновану под утицајем Росинијевих варијација за кларинет, маестрално је извео кларинетиста Андрија Мирковић уз сјајну клавирску сарадњу.

Вече је кулминирало извођењем Пет комада Дмитрија Шостаковича. Топлина словенске душе у спрези са снажним контрастним деловима изведени су са импресивном техничком вештином и изузетном емоционалношћу. Путем снаге заједничког музичког извођаштва, квалитетом интерпретација и својим врхунским музицирањем подстакли су слушаоце на размишљање и тиме оплеменили локалну заједницу. Један од циљева им је био да дају импулс колегама из других сфера друштвеног живота да покушају да иницирају промене у заједници и сигурно су у томе успели.

back light backlight blue club
Photo by Hasan Albari on Pexels.com

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s