Концерти, Културни живот Ваљева

Величанствени звукови историјских инструмената у свечаној сали МШ „Живорад Грбић“

Ансамбл „Музика Антика“ из мађарског града Хевиз, под уметничким руководством Ендреа Варге, свечано је отворио 20. Међународне сусрете флаутиста „Тахир Куленовић“ у фебруару 2018. године. Извођачи су различитог узраста, а диригент је нагласио да у ансамблу свирају најистакнутији ученици основне и средње музичке школе, као и академски извођачи. Ови музичари негују историјски засновану извођачку праксу, а својим музицирањем показали су да са страшћу приступају музици и доказали да имају одговарајући приступ литерстури старих стилова. Инструменти на којима су свирали представљају копије инструмената из барокног доба, а костимографија је креирана по узору на стил одевања касне ренесансе. Разнобојност, ведрина и позитивност главни су утисак када се овај ансамбл посматра на сцени, а може се увидети да је постигнута изванредна компатибилност музичког и сценског аспекта. За добро извођење старе музике потребно је да оно буде засновано на пажљивом проучавању музичке праксе старих епоха, музицирање ансамбла је то и показало, а верујем да је свако ко је присуствовао концерту закључио да су музичари на величанствен начин оживели музику прошлости у свој њеној лепоти. Имајући у виду да је „музика жив организам који се развија и мења“, морам напоменути да су чланови ансамбла током извођења барокне и ренесансне музике интерпретацији дали импресиван лични печат, а не само реконструкцију прошлости. Свирали су са много суптилности и елеганције са одличним третманом темброва.

Публика је имала прилику да чује дела ренесансних композитора Сусата и Атањана, барокне композиције Баха и Вивалдија, композицију из романтичарског опуса Беле Бартока и дела савременог композитора Етјена де Винра. Композиције са вокалним солистима интерпретиране су виртуозно са одличним усаглашавањем вокалних и инструменталних деоница. Вокални делови ренесансних композиција изведени су беспрекорно.

Интерпретације Вивалдијевих композиција биле су идеална прилика да млади уметници покажу своје флаутско умеће. Звезде вечери биле су и истакнуте ученице флауте Музичке школе „Живорад Грбић“: Аница Мићић и Елена Медић. Оне су својим изванредним свирањем употпуниле музичко вече испуњено нотама старе епохе. Одушевљење публике потврдило је значај њиховог личног доприноса тумачењу композиција Вивалдија. Интонациона чистоћа, виртуозитет и одлично разумевање барокне доктрине само су неке од одлика њихове интерпретације.

images
Фотографија је преузета са интернета.

Потврду своје музичке супериорности музичари ансамбла „Музика антика“ приказали су и извођењем „Румунских народних игара“ Беле Бартока. Етно звук и уметничку стилизацију традиционалних музичких мотива маестрално је својим музицирањем употпунила ученица Марија Обрадовић, флаутисткиња ваљевске музичке школе.

Осим поменутих, чули смо и савремене композиције писане у духу раних стилова. Интересантно је да су дела белгијског композитора Винра писана управо за овај ансамбл, стога је аутентичност интерпретације била неизоставна. Динамичка нијансирања, добро промишљање стилског контекста, чињеница да се свака од деоница јасно чула у оквиру заједничког звука и сугестивност мелодијских кретања – показатељи су изузетног диригентског умећа Ендреа Варге.

Овај концерт свакако је допринео веома живом и стимулативном уметничком животу Ваљева. Укључивање публике тапшањем рукама у ритмичком парту последње композиције представља неочекивано решење диригента и потврда је сигурности у извођачки инстикт и слободе која почива на великом концертантном искуству. Упечатљив звук историјских инструмената позитивно је утицао на публику која је овацијама ансамбл вратила на бис. Својим музицирањем чланови „Музике Антике“ увеличали су обележавање јубилеја Међународних сусрета флаутиста „Тахир Куленовић“, и на одличан начин путем историјски засноване извођачке праксе указали на значај флаутског звука у композицијама од старих епоха до данас.

(Текст је објављен као мој музиколошки осврт на концерт на сајту ваљевске музичке школе и можете га прочитати овде.)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s