О мени

Драги читаоци,

Зовем се Тијана Читаковић (рођ. Адамовић, 1993), пореклом сам Ваљевка, а по занимању сам мастер музиколог. Године 2015. дипломирала сам музикологију на Факултету музичке уметности у Београду, а почетком 2018. године сам завршила мастер академске студије. Добитница сам сертификата о успешно завршеном Жан Моне модулу Музички идентитети и европска перспектива: интердисциплинарни приступ у оквиру Erasmus+ програма. У току студија написала сам велики број музиколошких радова у којима сам правила корелације са различитим наукама и уметностима, а неке од њих су: књижевност, филозофија музике, естетика уметности, социологија и етномузикологија (неки од радова су презентовани и публиковани у зборницима). Током школовања била сам стипендиста Фонда за младе таленте града Ваљева и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

        Тренутно радим као наставник теоретских предмета у Музичкој школи Живорад Грбић у родном граду. Ову школу сам и сама похађала (а 2011. године добила сам  Диплому за најбољег ученика теоретског одсека СМШ Живорад Грбић). У децембру 2017. године реализовала сам успешно свој први огледни час за ученике трећег и четвртог разреда средње школе: „Коштана“: драма и опера. Ишчитавање дела Станковића и Коњовића кроз друштвено-историјски контекст настанка драме. Мој најчешћи метод рада је фронтални, а сматрам да предавања морају бити испуњена мултимедијалним садржајима, јер се на тај начин деци градиво додатно приближава и значајно се подстичу на бољи рад. Групни рад ученика треба да буде заступљен због унапређивања комуникативности и побољшавања успеха тимског рада – који доводи до бржег усвајања садржаја наставних области. Основни циљ свих мојих предавања јесте развијање љубави према музици код ученика, а положај наставника неколико стручних предмета омогућава ми смишљање најинтересантнијих метода и метафора – чиме ћу их приближити различитим сферама музике. Било да је у питању подучавање ученика да свирају, певају, ритмички ишчитавају ноте или историјски изучавају музику у корелацији са друштвеним наукама – увек ми је на уму битност квалитетне сарадње између ученика и наставника, као и модел њиховог пријатељског односа. Да би се употпунио и поспешио уметнички развој личности ученика, потребно је индивидуализовати приступ, стога настојим да сваком детету прилагодим наставу и да стално подстичем њихову мотивацију – која је један од најбитнијих фактора на похађању наставе и изучавању нових наставних садржаја. Трудим се да сваки од мојих ученика путем изучавања музике пронађе најбољу верзију себе, а надам се да ћу кроз ову блогерску пустоловину успети да све читаоце подстичем на размишљање о музици и уметности уопште и да ћу ученике инспирисати на још снажније посвећивање музици.

               Године 2018. постајем члан организационог одбора 3. Ваљевског фестивала хорова ХорФест, чиме сам веома почаствована. Пишем музичке критике и музиколошке осврте на музичке догађаје у Ваљеву. Осим педагошком и критичарском, активно се бавим и истраживачком делатношћу. У средишту мог истраживачког рада налази се српска музичка сцена, историја руске музике, опера, питање музичке драматургије, клавирска музика и историја музичке критике, есејистике и музикологије XIX и XX века.

               Живим у Ваљеву са супругом Душаном и у слободно време са њим стварам различите креације у оквиру Читаковић Арт радионице.

Неке од занимљивости о мени су:

  • Свирам клавир од пете године.
  • Обожавам да читам књиге од малих ногу, а најзаслужнији за то је мој покојни дека који је био учитељ, наставник српског језика и књижевности и библиотекар.
  • Веома дуго се бавим писањем и имала сам одличне резултате на такмичењима српског језика (један од доказа је и Диплома за изузетан успех из српског језика добијена заједно са Вуковом дипломом, погледати овде информације о такмичењима)
  • Без обзира на претходну напомену, био ми је потребан одређен временски период да се одлучим на почетак авантуре са блогом.
  • Зелена је моја омиљена боја, али волим да ми одећа буде у свим бојама. Hippie rules! 🙂
  • Љубав према бајкама, цртаним филмовима и неизмерна жеља да посетим Дизниленд неки су од показатеља да сам суштински велико дете.
  • Моја омиљена песма из жанра популарне музике је “N’Oubliez Jamais” Џоа Кокера.